Tak jsem si myslela, že svatomartinské rohlíčky dělat nebudu. Nebyl na to čas, ani odhodlání. Ale naše Jindřiška začala, že svatomartinské rohlíčky by přeci měly být. Tak jsem začala zjišťovat, co v naší vyjedené lednici ještě máme, abych z toho splácla těsto. S vidinou toho, že budu mít s dětma alespoň co na práci, jsem se pustila do těsta. A co myslíte. Pomáhaly mi? Zrovna měly jinou zábavu a já nakonec pekla sama. 😀
Suroviny na těsto:
– 400 g hladké mouky
– 200 g kysané smetany
– 250 g Hery
– špetka soli
– 2 lžíce moučkového cukru
Suroviny na náplň:
– 230 g vlašských ořech
– 100 g moučkového cukru
– 2 lžíce mandlového rumu
– 1 bílek
– 80 ml polotučného mléka
… a ještě žloutek s trochou mléka na pomazání a moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Nejřív jsem si připravila těsto. Do mísy jsem si dala mouku a do ní nakrájela na kostičky Heru.
2. Vyrobila jsem si takovou drobenku, do které jsem přidala moučkový cukr, kysanou smetanu a špatku soli. Rychle jsem to zpracovala v těsto.
3. Těsto jsem zabalila do folie a dala na cca 2 hodiny do ledničky. Může tam být klidně i déle a můžete péct až budete mít čas. 🙂
4. Rozmixovala jsem si ořechy a smíchala s moučkovým cukrem, rumem, bílkem a mlékem. Vznikla mi taková mazlavá hmota.
5. Vychlazené těsto jsem si rozdělila na dva díly. Jeden díl jsem vrátila do ledničky. Druhý jsem rozpůlila a vyválela do kruhu. Ten jsem si rozdělila na 8 trojúhelníčků. Na každý trojúhelníček jsem dala trochu náplně a zarolovala do rohlíčku. Stejně jsem postupovala s druhou polovinou těsta. Vyšlo mi to přesně na jeden plech. Pak jsem postupovala stejně s těstem z lednice.
6. Všechny rohlíčky jsem potřela smíchaným žloutkem s mlékem.
7. Pekla jsem v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 15 minut (do zlatova).
8. Chvilku po vytažení z trouby jsem posypala moučkovým cukrem.