Když jsme ještě bydleli v bytě, tak jsem mamině zabavila domácí pekárnu, kterou nepoužívala. Už ani nevím, co to bylo za značku. Ale byla to obyčejná levná pekárna, která sloužila celkem dobře svému účelu. Když přestala fungovat, tak jsem si nějakou dobu zahrávala s myšlenkou, že bych si pořídila nějakou novou, lepší.
Vybírala jsem dlouho. Volba nakonec padla na domácí pekárnu ETA Duplica Vital od českého výrobce ETA, který je na trhu od roku 1943.
Pekárnu mám doma už přes rok a ani jsem nevyzkoušela všechny funkce a doplňky. Budu tedy hodnotit funkce, které používám. A další budu mít alespoň důvod vyzkoušet.
Funkce, kterou nejčastěji používám je Těsto. Program skvělý na zpracování kynutého těsta. Myslím, že takhle se musí kynuté těsto povést snad každému. A jaká všechna těsta jsem vyzkoušela? Těsta na mazanec/vánočku, rohlíky, housky, skořicové šneky, loupáky, jiné sladké pečivo a houskové knedlíky. Jak vidíte, tak opravdu široká škláda využití. Na tomto programu mi vyhovuje, že vše jen naháži do pekárny. Vůbec si nelámu hlavu, jestli je mléko teplé nebo studené. Do nádoby naleji klidně mléko, které jsem zrovna vytáhla z ledničky. Dál se nemusím o nic starat. Těsto se samo uhněte a vykyne.
V pekárně jsem zkoušela péct chléb pšeničný, pšenično-žitný a toustový. Jedině s toustovým chlebem podle receptu z kuchařky přiložené k pekárně se opravdu nekamarádím. Nejen, že mi chléb vždy spadl, ale toustový chléb do sladka mně osobně nechutná.
Dále jsem vyzkoušela výrobu domácího jogurtu. Za mě super, jen je škoda, že si musíte připravit mléko a startér zvlášť. Nic to ale nemění na tom, že jsem byla s výsledným domácím jogurtem spokojená.
A teď ještě nějaké výhody a nevýhody, které je dobré před koupí pekárny zvážit.
Výhody domácích pekáren obecně:
- Domácí pekárna vám ušetří čas a práci věnovanou pečení.
- Dokonale zpracujete těsto díky převalování těsta hnětacími háky.
- Nižší spotřeba energie v porovnání s troubou.
- Můžete využít odložený start. Samozřejmě ale záleží na surovinách, které pro pečení použijete. Odložený start s vejcem, mlékem a čerstvým droždím bych neriskovala.
- Velice snadná příprava kynutých těst.
Výhody pekárny ETA Duplica:
- Možnost péct dva různé chleby zároveň (sice jsem to ještě nevyzkoušela, ale není to špatné, když se v rodině sejde více přání, jaký chleba upéct).
- Program na kvašení a výroba domácího jogurtu.
Nevýhody domácích pekáren obecně:
- Pokud čekáte, že z pekárny vytáhnete stejný chleba jako zakoupíte v obchodě, tak budete zklamaní. Bochník z pekárny nikdy nebude vypadat a chutnat jako chléb z pece nebo trouby.
- V pečivu z pekárny vždy najdete stopy od hnětacích háků.
- Ve chvíli kdy pekárna hněte je celkem hlučná.
Nevýhody pekárny ETA Duplica:
- Vyšší cena.
- Povrchová vrstva nádoby a hnětacích háků se při běžném používání mírně odlupuje.
- Emailový dotaz ohledně na servisní oddělení po třech měsících stále bez odpovědi.
Mé oblíbené recepty s využitím domácí pekárny:
- Pšenično-žitný chléb z domácí pekárny
- Vánočka / mazanec podle tety Věrky
- Skořicoví šneci
- Domácí jogurt
Recepty postupně dodám. 🙂