Přejdi na obsah

Mišáci v domečku

ze života jedné liberecké rodiny

Menu
  • Cestování
  • Dům
  • Zahrada
  • Kuchyně
  • Zábava s dětmi
  • Kontakt
  • Seznam příspěvků
Menu

Dvojctihodné tvarohovo jahodové koláčky

Zveřejněno v 1 srpna, 20251 srpna, 2025 od Péťa

Suroviny:

Kvásek:
– 42 g droždí (1 kostka)
– 250 ml vlažného mléka
– 2 lžíce cukru krupice

Těsto:
– 100 g másla
– 60 g moučkového cukru
– 2 žloutky
– 1 lžička citronové kůry
– 500 g hladké mouky
– 1/4 lžičky soli

– mouka na podsypání
– 1 bílek na potření okrajů koláčů

Náplň:
– 200 g tvarohové nádivky (viz níže)
– jahodový gel dle chuti

Tvarohová nádivka:
– 250 g polotučného tvarohu
– 1 žloutek
– 1 lžíce kysané smetany
– 1/2 lžičky citronové kůry
– 25 g moučkového cukru

Drobenka:
– 30 g másla
– 30 g hrubé mouky
– 30 g cukru krupice

Postup:

1. Příprava kvásku

Vlažné mléko nalijte do misky. Rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr a promíchejte. Nechte kvásek vzejít na teplém místě po dobu 10-15 minut.

2. Zadělání těsta

Do mísy kuchyňského robotu vložte hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky a citronovou kůru. Přilijte vzešlý kvásek a nechte robot hníst asi 4 minuty. Poté přidejte rozpuštěné máslo a sůl a hněťte, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto.

3. Kynutí těsta

Těsto přesuňte do čisté mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě zhruba 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4. Příprava náplně a drobenky

Mezitím si připravte náplň. Všechny suroviny na tvarohovou náplň důkladně promíchejte. Dále si v misce prsty promněte máslo s moukou a cukrem krupicí, dokud nevznikne sypká drobenka.

5. Tvarování koláčků

Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu. Rozválejte ho na obdélník a nakrájejte na čtverce požadované velikosti. Do středu každého čtverce dejte lžičku tvarohové náplně, zabalte a vytvořte bochánek. Všechny bochánky naskládejte na plech s pečicím papírem, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte znovu kynout asi 30 minut.

6. Pečení a dokončení

Předehřejte troubu na 170 °C s funkcí horkovzduch. Vykynuté bochánky uprostřed stiskněte dnem skleničky, abyste vytvořili prohlubeň. Okraje potřete rozšlehaným bílkem do prohlubně dejte jahodový gel. Na závěr posypte koláčky drobenkou. Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut, dokud nebudou okraje krásně zlatavé.

  • dvojctihodné koláčky
  • koláče
  • koláčky
  • Kynuté těsto
  • O tomto webu

    Liberecká dvojce, která od cestování došla ke společnému bydlení, malým ratolestem a budování nového domova. Svoje zkušenosti a poznatky s vámi rádi sdílíme na tomto webu. Více o nás a kontakt zde.

    Sledujte nás na:

    @misaci_v_domecku

    @travel.by.peta

    Přihlášení k odběru

    Nechcete přijít o další příspěvek?

    Přihlásit k odběru

    Štítky

    Aroidy Auto Azorské ostrovy Bylinkový záhon Cestování CO2 Domácí pekárna Dýně dětské sedačky Dům jemná motorika Kanárské ostrovy kola kompostování koule Koupě auta Kváskový chléb Kynuté těsto Lisabon Měření Na těžko Nibe Okrasná zahrada Pečení pizza Pokojové rostliny porovnání aut Přechod Rajčata Recenze Recepty Rekuperace rohlíčky z křehkého těsta Sladké Sladké pečení tažné zařízení Tepelné čerpadlo tepovač Užitková zahrada Vypěstuj si Včelaření Zahrada Zkušenosti Zpracování surovin ze zahrádky úklid

    Zásady ochrany osobních údajů

    Kontaktovat nás můžete zde.

    Sledujte nás na @misaci_v_domecku a @travel.by.peta

    © 2025 Mišáci v domečku | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme