Suroviny:
Kvásek:
– 42 g droždí (1 kostka)
– 250 ml vlažného mléka
– 2 lžíce cukru krupice
Těsto:
– 100 g másla
– 60 g moučkového cukru
– 2 žloutky
– 1 lžička citronové kůry
– 500 g hladké mouky
– 1/4 lžičky soli
– mouka na podsypání
– 1 bílek na potření okrajů koláčů
Náplň:
– 200 g tvarohové nádivky (viz níže)
– jahodový gel dle chuti
Tvarohová nádivka:
– 250 g polotučného tvarohu
– 1 žloutek
– 1 lžíce kysané smetany
– 1/2 lžičky citronové kůry
– 25 g moučkového cukru
Drobenka:
– 30 g másla
– 30 g hrubé mouky
– 30 g cukru krupice
Postup:
1. Příprava kvásku
Vlažné mléko nalijte do misky. Rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr a promíchejte. Nechte kvásek vzejít na teplém místě po dobu 10-15 minut.
2. Zadělání těsta
Do mísy kuchyňského robotu vložte hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky a citronovou kůru. Přilijte vzešlý kvásek a nechte robot hníst asi 4 minuty. Poté přidejte rozpuštěné máslo a sůl a hněťte, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto.
3. Kynutí těsta
Těsto přesuňte do čisté mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě zhruba 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Příprava náplně a drobenky
Mezitím si připravte náplň. Všechny suroviny na tvarohovou náplň důkladně promíchejte. Dále si v misce prsty promněte máslo s moukou a cukrem krupicí, dokud nevznikne sypká drobenka.
5. Tvarování koláčků
Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu. Rozválejte ho na obdélník a nakrájejte na čtverce požadované velikosti. Do středu každého čtverce dejte lžičku tvarohové náplně, zabalte a vytvořte bochánek. Všechny bochánky naskládejte na plech s pečicím papírem, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte znovu kynout asi 30 minut.
6. Pečení a dokončení
Předehřejte troubu na 170 °C s funkcí horkovzduch. Vykynuté bochánky uprostřed stiskněte dnem skleničky, abyste vytvořili prohlubeň. Okraje potřete rozšlehaným bílkem do prohlubně dejte jahodový gel. Na závěr posypte koláčky drobenkou. Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut, dokud nebudou okraje krásně zlatavé.
