Když udělám doma pizzu, sklidím úspěch u všech. Je to jedno z mála jídel, po kterém naše děti doslova šílí (a to dřív jedly z pizzy jen okraje!). Pizzu plánuju vždycky na chvíli, kdy máme doma zbytky sýra nebo šunky, které už nikdo nechce. Tím se mi povede udělat radost všem a zároveň spotřebovat zbytky.
Příprava těsta je snadná, takže se nemusíte bát, že byste to nezvládli.
Suroviny:
– 500 g hladké mouky
– 300 ml vody
– 10 g soli
– 21 g droždí
– 10 g oleje
Postup:
Všechny suroviny dám do mísy a uhnětu v hladké těsto. Pokud neznáte savost mouky, tak je ideální nedávat všechnu mouku najednou, ale postupně přisypávat. Občas se stane, že na to zapomenu a pak je těsto moc tuhé (ale také se z toho dá vyválet pizza, rozhodně nevyhazovat, když se vám to náhodou stane).
Uhnětené těsto potřu olivovým olejem a zabalím do potravinářské folie a nechám hodinu kynout. Když je spěch, tak se dá rovnou použít. Ale lepší je odleželé do dalšího dne.
Z tohoto množství dělám pravidelně 3 pizzy. Jedna je pro děti a dvě pro dospělé.
Na pizzu můžete dát cokoli na co máte chuť. Já jsem tentokrát neměla čas dělat pomodoro, tak jsem dala kečup smíchaný s olivovým olejem, šunku, cibuli, goudu a nivu.
Peču v předehřáté troubě na 250 – 275 stupňů (přibližně 7 minut). Pizzu vkládám přímo na mřížku na pečícím papíru. Během pečení troubu neotvírám.