Skořici můžu v čemkoli. 🤤 Ať už je to v kynutém pečivu, snídaňové kaši, na ovocných knedlících nebo v kávě. Když dostanu chuť na kynuté pečivo a skořici zároveň, není nic lepšího než skořicové šneky. 😋
Šneci z tohoto těsta jsou krásně nadýchaní a mizí před očima. Každý skořicoholik si na nich zaručeně pochutná.
Navíc je velkou výhodou, že skořici mám doma vždycky, takže nikdy není problém tuhle dobrotu připravit.
Suroviny na těsto:
– 500 g hladké mouky
– 200 ml mléka
– 20 g droždí
– 50 g kysané smetany
– 1 vejce
– lžička citrónové kůry
– 50 g cukru
– 80 g rozpuštěného másla
Suroviny na náplň:
– 40 g rozpuštěného másla
– 80 – 100 g cukru
– skořice dle chuti
… a vejce na pomazání
1. Do hrnku si dám trochu teplého mléka, lžící cukru, lžíci mouky a droždí. Nechám 10 minut vzejít.
2. Do větší mísy dám mouku, zbytek mléka, kysanou smetanu, vejce, citronovou kůru a kvásek.
3. Chvíli zpracuji v robotu. Poté přidám rozpuštěné máslo.
4. Hnětu tak dlouho, dokud nemám nelepivé těsto.
5. Nechám kynout cca hodinu (záleží na teplotě, kterou doma máte).
6. Jakmile je těsto vyknuté, tak ho ručně propracuji a vyválím delší obdélník. Ten potřu rozpuštěným máslem, posypu cukrem a skořicí. Opatrně sroluji a nakrájím na jednotlivé šneky.
7. Šneky vyrovnám do vymazaného a vysypaného pekáče a nechám půl hodiny kynout.
8. Šneky potřu vajíčkem a dám do trouby předehřáté na 180 stupňů (dolní a spodní ohřev).
9. Peču cca 15 minut, do zlatova.