Tyto perníčky, které jsem kdysi našla na blogu Bohyně kuchyně, peču už roky. Všem moc chutnají, tak s perníčky ani neexperimentuji a dělám už jen je. Těsto je skvělé nejen na klasické perníčky, ale i na chaloupky. Nemusíte se bát, že budou po upečení jako kámen. Jsou hned měkké. Naštěstí je z tohoto množství těsta hodně perníčků, takže vám vydrží až do Vánoc. Zkusíte je? 😉
Suroviny:
– 800 g hladké mouky
– 300 g cukru moučka
– 1 Hera
– 3 vejce
– 4 lžíce medu
– 1,5 lžičky sody
– 1 koření do perníku
– kakao (čím víc kakaa dáte, tím tmavší perníčky máte) 🙂
Postup:
Všechny suroviny smíchám a vypracuji v nelepivé těsto, které pak uložím cca na 24 hodin do lednice. Někdy dělám perníčky nižší, někdy vyšší. Čím nižší jsou, tím rychleji se upečou. Já perníčky ani před pečením, ani po upečení vajíčkem nepotírám. Proto mají matnou barvu. Pokud je chcete mít lesklé, musíte je potřít.
Peču v troubě vyhřáté na 180 stupňů 8 – 10 minut.
Poleva:
Na polevu používám 1 bílek, cca 140 g pudrového cukru a trochu citronové šťávy. Pudrový cukr se mi osvědčil lépe než moučkový. Polevu nešlehám, ale ručně míchám, aby se mi v ní nevytvořily bublinky. Když je poleva moc řídká, přidám cukr. Když je poleva moc tuhá, přidám citronovou šťávu. Zdobím jak plastovou zdobičkou na perníky, tak cukrářským sáčkem.