Rodiče slavili dvojité kulatiny a máma mě poprosila, abych jim na velkou rodinnou oslavu upekla dort. A protože mě pečení baví, tak jsem hned souhlasila. 🙂 A protože jsem měla obavy, aby dort zbyl na všechny, upekla jsem rovnou dva. Vsadila jsem na výborné kakaové korpusy podle Mirky Vangils, skvělé ovocné gely a lehké krémy. A takovou „třešničkou na dortu“ byly sušenkovo mandlové šišky s kakaem.
Čokoládový korpus podle Mirky Vangils
Na dva dorty jsem se rozhodla upéct celkem šest korpusů.
Suroviny na 1 korpus:
- 180 g cukru krupice
- 6 vajec
- 100 g hladké mouky
- 50 g holandského kakaa
- 50 g rostlinného oleje (použila jsem slunečnicový)
- sušené citronová kůra (v originální receptu je pomerančová kůra)
- špetka soli
Postup:
Těsto na korpusy jsem připravovala v robotu. Do mísy jsem dala vejce a cukr a šlehala 20 minut. Ano, opravdu tak dlouho. Paní Mirka v receptu na tento korpus upozorňuje, že čas se nedá ošidit a tak jsem opravdu šlehala 20 minut. Po této době jsem měla krásně našlehaná vejce, která tvořila pevnou pěnu. Poté jsem pomalu vlila olej a přisypala citronovou kůru a sůl. Pak už nebyl robot potřeba. Do mísy jsem přesila mouku a ručně stěrkou zapracovala. Musí se velmi lehce, aby piškot neklesl.
Těsto jsem nalila do dortové formy. Forma nebyla vymazaná, pouze na dno jsem dala pečící papír. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Ze začátku na 30 minut, další korpusy trochu kratší dobu.
Kompletace borůvkového dortu
Na krém jsem použila 500 g mascarpone, 300 g smetany ke šlehání a 100 g cukru moučka. Krému bylo málo, příště bych ho udělala víc. Buď bych přidala mascarpone a nebo dala ještě nějaký tvaroh. Zároveň bych navýšila množství cukru.
Smetanu jsem šlehala v robotu společně s cukrem a postupně zašlehávala mascarpone, dokud mi nevznikl nadýchaný krém. Smetana i mascarpone musí být vychlazené na stejnou teplotu!
Na dort byly použity 3 korpusy. Všechny korpusy jsem rozpůlila. U kompletace dortu jsem vždy dala korpus, pak krém, borůvkový gel a tak jsem pokračovala, dokud jsem na vrchu neměla pouze korpus.
Plnění višňového dortu
Na krém jsem použila 300 g smetany ke šlehání, 200 g cukru moučka, 250 g mascarpone, 700 g polotučného tvarohu.
Smetanu jsem šlehala v robotu společně s cukrem a postupně zašlehávala mascarpone a tvaroh, dokud mi nevznikl nadýchaný krém. Smetana, mascarpone a tvaroh musí být vychlazené na stejnou teplotu!
Na dort byly použity 3 korpusy. Všechny korpusy jsem rozpůlila. U kompletace dortu jsem vždy dala korpus, pak krém, višňový gel a tak jsem pokračovala, dokud jsem na vrchu neměla korpus. A díky tomu, že mi zbyl nějaký krém, tak jsem pomazala krémem i poslední díl korpusu.
Obmaz na 1 dort:
Suroviny: 1 plechovka salka, 200 g měkkého másla.
Měkké máslo jsem utřela společně se salkem do krému. Krém byl trochu řidší, ale vzhledem k tomu, že jsem už neměla víc másla, tak to muselo stačit. Příště bych ale udělala obmaz z 1 plechovky salka a 400 g másla. 🙂
Na recept šišky se můžete těšit v dalším článku. 🙂