Přejdi na obsah

Mišáci v domečku

ze života jedné liberecké rodiny

Menu
  • Cestování
  • Dům
  • Zahrada
  • Kuchyně
  • Zábava s dětmi
  • Kontakt
  • Seznam příspěvků
Menu

Zimní šiškové dorty

Zveřejněno v 10 prosince, 202410 prosince, 2024 od Péťa

Rodiče slavili dvojité kulatiny a máma mě poprosila, abych jim na velkou rodinnou oslavu upekla dort. A protože mě pečení baví, tak jsem hned souhlasila. 🙂 A protože jsem měla obavy, aby dort zbyl na všechny, upekla jsem rovnou dva. Vsadila jsem na výborné kakaové korpusy podle Mirky Vangils, skvělé ovocné gely a lehké krémy. A takovou „třešničkou na dortu“ byly sušenkovo mandlové šišky s kakaem.

Čokoládový korpus podle Mirky Vangils

Na dva dorty jsem se rozhodla upéct celkem šest korpusů.

Suroviny na 1 korpus:

  • 180 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g holandského kakaa
  • 50 g rostlinného oleje (použila jsem slunečnicový)
  • sušené citronová kůra (v originální receptu je pomerančová kůra)
  • špetka soli

Postup:

Těsto na korpusy jsem připravovala v robotu. Do mísy jsem dala vejce a cukr a šlehala 20 minut. Ano, opravdu tak dlouho. Paní Mirka v receptu na tento korpus upozorňuje, že čas se nedá ošidit a tak jsem opravdu šlehala 20 minut. Po této době jsem měla krásně našlehaná vejce, která tvořila pevnou pěnu. Poté jsem pomalu vlila olej a přisypala citronovou kůru a sůl. Pak už nebyl robot potřeba. Do mísy jsem přesila mouku a ručně stěrkou zapracovala. Musí se velmi lehce, aby piškot neklesl.

Těsto jsem nalila do dortové formy. Forma nebyla vymazaná, pouze na dno jsem dala pečící papír. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Ze začátku na 30 minut, další korpusy trochu kratší dobu.

Kompletace borůvkového dortu

Na krém jsem použila 500 g mascarpone, 300 g smetany ke šlehání a 100 g cukru moučka. Krému bylo málo, příště bych ho udělala víc. Buď bych přidala mascarpone a nebo dala ještě nějaký tvaroh. Zároveň bych navýšila množství cukru.

Smetanu jsem šlehala v robotu společně s cukrem a postupně zašlehávala mascarpone, dokud mi nevznikl nadýchaný krém. Smetana i mascarpone musí být vychlazené na stejnou teplotu!

Na dort byly použity 3 korpusy. Všechny korpusy jsem rozpůlila. U kompletace dortu jsem vždy dala korpus, pak krém, borůvkový gel a tak jsem pokračovala, dokud jsem na vrchu neměla pouze korpus.

Plnění višňového dortu

Na krém jsem použila 300 g smetany ke šlehání, 200 g cukru moučka, 250 g mascarpone, 700 g polotučného tvarohu.

Smetanu jsem šlehala v robotu společně s cukrem a postupně zašlehávala mascarpone a tvaroh, dokud mi nevznikl nadýchaný krém. Smetana, mascarpone a tvaroh musí být vychlazené na stejnou teplotu!

Na dort byly použity 3 korpusy. Všechny korpusy jsem rozpůlila. U kompletace dortu jsem vždy dala korpus, pak krém, višňový gel a tak jsem pokračovala, dokud jsem na vrchu neměla korpus. A díky tomu, že mi zbyl nějaký krém, tak jsem pomazala krémem i poslední díl korpusu.

Obmaz na 1 dort:

Suroviny: 1 plechovka salka, 200 g měkkého másla.

Měkké máslo jsem utřela společně se salkem do krému. Krém byl trochu řidší, ale vzhledem k tomu, že jsem už neměla víc másla, tak to muselo stačit. Příště bych ale udělala obmaz z 1 plechovky salka a 400 g másla. 🙂

Na recept šišky se můžete těšit v dalším článku. 🙂

  • dezerty
  • dort
  • narozeninový dort
  • zimní dort
  • O tomto webu

    Liberecká dvojce, která od cestování došla ke společnému bydlení, malé ratolesti a budování nového domova. Svoje zkušenosti a poznatky s vámi rádi sdílíme na tomto webu. Více o nás a kontakt zde.

    Sledujte nás na:

    @misaci_v_domecku

    @travel.by.peta

    Přihlášení k odběru

    Nechcete přijít o další příspěvek?

    Přihlásit k odběru

    Štítky

    Aroidy Auto Azorské ostrovy Bylinkový záhon bábovka Cestování CO2 Domácí pekárna Dýně dětské sedačky Dům jemná motorika Kanárské ostrovy kola kompostování Koupě auta Kváskový chléb Kynuté těsto Lisabon motorika Měření Na těžko Nibe Okrasná zahrada Pečení Pokojové rostliny porovnání aut Přechod Rajčata Recenze Recepty Rekuperace Sladké Sladké pečení Tepelné čerpadlo Užitková zahrada Vypěstuj si Včelaření Zahrada zažehlovací korálky Zkušenosti Zpracování surovin ze zahrádky zábava na doma zábava pro děti úklid

    Zásady ochrany osobních údajů

    Kontaktovat nás můžete zde.

    Sledujte nás na @misaci_v_domecku a @travel.by.peta

    © 2025 Mišáci v domečku | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme