Není to zas tak dlouho, co jsem si v pekařství koupila loupák a místo potěšení mě čekalo zklamání. Byl suchý a nic moc. A když na loupák znovu přišla chuť, tak jsem je doma zkusila 🙂 Při přípravě kynutých těst je mým věrným pomocníkem domácí pekárna. Od té doby, co jí používám, tak se mi nestává, že by se kynuté těsto nepovedlo. Pokud pekárnu nemáte, tak si budete muset klasicky připravit kvásek a nechat kynout v teple.
Ingredience (8 loupáků):
- 300 ml mléka
- špetka soli
- 1 žloutek
- 500 g hladké mouky
- 5 lžic krupicového cukru
- 1,5 lžičky instantního droždí
- 120 g másla na kostičky
- 1 bílek na pomazání
- celý mák na posypání
Postup:
Ingredience vložím do pekárny v uvedeném pořadí a spustím program na kynuté těsto. Cca za dvě hodiny mám těsto krásně nakynuté.
Přichystám si dva plechy, které vyložím pečícím papírem.
Na pomoučené lince si rozdělím těsto na 8 stejně velkých dílů. Z každého kousku rozválím trojúhelník, který zavinu od nejširší části k nejužší. Nebojím se loupáky zavíjet pevně a klidně trochu přitlačit (aby se mi pak nešklebily). Každý loupák zahnu a položím na plech.
Loupáky nechám ještě půl hodiny kynout pod utěrkou. Poté potřu rozšlehaným bílkem a posypu mákem.
Peču v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 – 20 minut.
Rady a tipy:
Můžete si je namazat medem nebo marmeládou. Já osobně je mám nejraději s máslem a rybízovou marmeládou. 🙂
Jako inspirace posloužil recept z Apetitonline.cz, který byl přizpůsoben našim domácím podmínkám.