Přejdi na obsah

Mišáci v domečku

ze života jedné liberecké rodiny

Menu
  • Cestování
  • Dům
  • Zahrada
  • Kuchyně
  • Zábava s dětmi
  • Kontakt
  • Seznam příspěvků
Menu
Povidla snadno a rychle

Povidla snadno a rychle

Zveřejněno v 21 září, 202022 července, 2022 od Péťa

Když uzrály první švestky, tak jsem byla celá natěšená, jak uvařím svá první povidla. Ještě než jsem začala, tak jsem se už viděla, jak se mi podaří a budu je plnit do skleniček. Tak mi Kuba natrhal švestky a já je umyla, rozpůlila a v hrnci vařila snad třináct hodin. Říkala jsem si – hlavně na ně nepospíchat a nemíchat. Tak jsem na ně nepospíchala, abych je nespálila.

A jak myslíte, že to dopadlo?

Už jsem měla připravené skleničky a šla plnit. A jen, co jsem nabrala trochu do naběračky, tak jsem zjistila, že v hrnci vznikla vysoká přiškvařená vrstva. A ani to nesmrdělo. Nechápu, že to nebylo cítit, když se mi je podařilo tak strašně spálit. Letěly do koše, to se opravdu nepovedlo. 🙁

Byla jsem rozhodnutá, že to nevzdám a zkusím to jinak. Kuba byl o krok rychlejší než já a našel na netu nějaký recept. Tak jsem se do něj pustila a podařilo se mi ho trochu poplést (přiznávám, chtěla jsem je mít hotové prostě hned teď). Ale s výsledkem jsem tak spokojená, že jsem udělala několik várek a už bych neměnila.

Tady máte náš odzkoušený recept. 🙂

Ingredience:

2 kg švestek, 50 g cukru krupice, 2 lžíce octa, 1/2 lžičky mleté skořice, 4 polévkové lžíce rumu, 3 roztlučené hřebíčky.

Postup:

Švestky umyji, vypeckuji a dám do hlubšího plechu. Poliji octem a rukama promíchám. Dám péct do trouby předehřáté na 230 stupňů. Během pečení nemíchám. Peču 20 minut v nižší části trouby.

Po této době vytáhnu plech a švestky posypu rovnoměrně 25 g cukru a dám péct na 15 minut.

Poté opět vytáhnu a znovu posypu rovnoměrně 25 g cukru a dám péct opět na 15 minut.

Během poslední fáze pečení si do menšího hrnce připravím zbytek surovin. Když jsou švestky upečené, přesunu je do hrnce a ponorným mixérem rozmixuji do hladka. Povidla mírně přihřívám, aby nevychladla. Když mám hotovo a povidla jsou horká (skoro bublají), začnu je plnit do sklenic.

Naplněné sklenice dávám dnem vzhůru do deky. Po půl hodině (pokud nezapomenu) otáčím skleničky do normální polohy a znovu přikrývám do úplného vychladnutí.

Tipy na závěr:

  • Před ukončením druhé fáze pečení kontrolujte troubu. Povidla mají tendenci po přidání cukru pěnit a stoupat. Pokud nemáte vaše švestky už odzkoušené, tak tím předejdete nechtěnému přetečení. Věřte mi, že se to vyplatí. Jednou mi povidla přetekla a mytí trouby bylo strašný.
  • Pokud máte rádi sladší povidla, tak dejte po první a druhé fázi pečení více cukru.
  • Použitý plech nechte nějakou dobu odmočit ve vodě. Mytí je pak hračka.
  • Povidla hned uskladněte, jinak hrozí riziko rychlého sežrání. 😀
  • Povidla
  • Recepty
  • Švestky
  • Zpracování surovin ze zahrádky
  • O tomto webu

    Liberecká dvojce, která od cestování došla ke společnému bydlení, malé ratolesti a budování nového domova. Svoje zkušenosti a poznatky s vámi rádi sdílíme na tomto webu. Více o nás a kontakt zde.

    Sledujte nás na:

    @misaci_v_domecku

    @travel.by.peta

    Přihlášení k odběru

    Nechcete přijít o další příspěvek?

    Přihlásit k odběru

    Štítky

    Aroidy Auto Azorské ostrovy Bylinkový záhon bábovka Cestování CO2 Domácí pekárna Dýně dětské sedačky Dům jemná motorika Kanárské ostrovy kola kompostování Koupě auta Kváskový chléb Kynuté těsto Lisabon motorika Měření Na těžko Nibe Okrasná zahrada Pečení Pokojové rostliny porovnání aut Přechod Rajčata Recenze Recepty Rekuperace Sladké Sladké pečení Tepelné čerpadlo Užitková zahrada Vypěstuj si Včelaření Zahrada zažehlovací korálky Zkušenosti Zpracování surovin ze zahrádky zábava na doma zábava pro děti úklid

    Zásady ochrany osobních údajů

    Kontaktovat nás můžete zde.

    Sledujte nás na @misaci_v_domecku a @travel.by.peta

    © 2025 Mišáci v domečku | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme