Když uzrály první švestky, tak jsem byla celá natěšená, jak uvařím svá první povidla. Ještě než jsem začala, tak jsem se už viděla, jak se mi podaří a budu je plnit do skleniček. Tak mi Kuba natrhal švestky a já je umyla, rozpůlila a v hrnci vařila snad třináct hodin. Říkala jsem si – hlavně na ně nepospíchat a nemíchat. Tak jsem na ně nepospíchala, abych je nespálila.
A jak myslíte, že to dopadlo?
Už jsem měla připravené skleničky a šla plnit. A jen, co jsem nabrala trochu do naběračky, tak jsem zjistila, že v hrnci vznikla vysoká přiškvařená vrstva. A ani to nesmrdělo. Nechápu, že to nebylo cítit, když se mi je podařilo tak strašně spálit. Letěly do koše, to se opravdu nepovedlo. 🙁
Byla jsem rozhodnutá, že to nevzdám a zkusím to jinak. Kuba byl o krok rychlejší než já a našel na netu nějaký recept. Tak jsem se do něj pustila a podařilo se mi ho trochu poplést (přiznávám, chtěla jsem je mít hotové prostě hned teď). Ale s výsledkem jsem tak spokojená, že jsem udělala několik várek a už bych neměnila.
Tady máte náš odzkoušený recept. 🙂
Ingredience:
2 kg švestek, 50 g cukru krupice, 2 lžíce octa, 1/2 lžičky mleté skořice, 4 polévkové lžíce rumu, 3 roztlučené hřebíčky.
Postup:
Švestky umyji, vypeckuji a dám do hlubšího plechu. Poliji octem a rukama promíchám. Dám péct do trouby předehřáté na 230 stupňů. Během pečení nemíchám. Peču 20 minut v nižší části trouby.
Po této době vytáhnu plech a švestky posypu rovnoměrně 25 g cukru a dám péct na 15 minut.
Poté opět vytáhnu a znovu posypu rovnoměrně 25 g cukru a dám péct opět na 15 minut.
Během poslední fáze pečení si do menšího hrnce připravím zbytek surovin. Když jsou švestky upečené, přesunu je do hrnce a ponorným mixérem rozmixuji do hladka. Povidla mírně přihřívám, aby nevychladla. Když mám hotovo a povidla jsou horká (skoro bublají), začnu je plnit do sklenic.
Naplněné sklenice dávám dnem vzhůru do deky. Po půl hodině (pokud nezapomenu) otáčím skleničky do normální polohy a znovu přikrývám do úplného vychladnutí.
Tipy na závěr:
- Před ukončením druhé fáze pečení kontrolujte troubu. Povidla mají tendenci po přidání cukru pěnit a stoupat. Pokud nemáte vaše švestky už odzkoušené, tak tím předejdete nechtěnému přetečení. Věřte mi, že se to vyplatí. Jednou mi povidla přetekla a mytí trouby bylo strašný.
- Pokud máte rádi sladší povidla, tak dejte po první a druhé fázi pečení více cukru.
- Použitý plech nechte nějakou dobu odmočit ve vodě. Mytí je pak hračka.
- Povidla hned uskladněte, jinak hrozí riziko rychlého sežrání. 😀